2014. július 21., hétfő

... Fejős Évának - Fejős Éva alias Carol N. Fire : Most kezdődik/Holtodiglan




Cím : Fejős Éva alias Carol N. Fire : Most kezdődik / Holtodiglan
Kiadó : Erawan / Totem
Kiadás éve : 2013 / 1999
Oldalszám : 450
Ár : 3490 Ft







Fülszöveg : Anisette modellkarrierjét kettétöri egy sokkoló forgatás és egy elmebeteg gyilkos ámokfutása. Az idő előtt visszavonult, grafikusként dolgozó lány három kutyával osztja meg az életét, hangos és lökött családja rendszeresen átjáróháznak használja az otthonát, ráadásul a problémás unokatestvére is a nyakára költözik… És ha mindez nem lenne elég, Anisette szerelmi élete is romokban hever, így éppen a legjobbkor érkezik Axel, a zűrös múltú rockénekes, hogy felkérje őt egy klipforgatásra. Afrika egzotikus vidékén. Anisette nem sejti, hogy a forró égövi utazás még csak a kezdete egy szenvedélyes és életveszélyes kalandnak.

Eredeti, 1999-es fülszöveg, ami szerintem jobban sikerült : Mialatt Axel di Sun, a világhírű rocksztár a civilizációtól elvonulva az afrikai szavannán forgat, a távoli nagyváros dzsungelében szadista sorozatgyilkos rejtőzködik… 
A Titokzatos nyomát széttiport pillangók és megcsonkított áldozatai jelzik… Kutató pillantása végül Axel gitárosának lányára, Lindára szegeződik… – s kíméletlen hajsza veszi kezdetét, amelyben a rocksztár, oldalán a gyönyörű fotómodellel, Anisette-tel, megpróbálja csapdába csalni a félelmetes ellenfelet…

Első benyomás : Ismét a FÉNY keretében egy Fejős Éva könyvet hoztam, ami kicsit más, mint a többi "fejősévás" könyv. A szerző ezt a regényét még 1999-ben jelentette meg Carol N. Fire álnéven. Ahogy a könyv hátulján olvashatjuk : " Most kezdődik valami új, ami sose ért véget". Ez teljesen így is van, ugyanis Éva ezt a könyvet választotta az új kiadója, az Erawan első könyvének. Egyfajta átmenet múlt és jelen között. 

Mikor először a kezeim közé került a könyv, rögtön feltűnt, hogy méretre nagyobb, mint a többi Erawanos regény. Sőt még nehezebb is jóval és kicsit nehezen is forgatható, mert jó erős a ragasztó ( ez nem gond, csak ha a gerincet nem szeretnénk megtörni, óvatosnak kell lennünk :) ). Egy jó pont Évának, hogy áttértek egy kisebb méretre, valamint a többi könyv már könnyebben kezelhető. 

Kivitelezésileg elég jól sikerült darabról beszélünk. Az oldalak hófehér lapokra vannak nyomva, amit kicsit sajnálok ( fő a környezetvédelem, team recycle ). A borító elég jól sikerült, de olyan semmitmondó. Első benyomásra egy tipikus nyári, könnyed, romantikus olvasmánynak tűnik. A könyv elolvasása után azonban megtudhatjuk, ez nem csak az. Ezért én a régi borítót találóbbnak gondolom, de azért abba is bele tudnák kötni na :) Ma kicsit kötekedő kedvemben vagyok :)   

Történet és felépítés :  Fejős Éva egy új oldalát ismerhetjük meg ebben a regényben. Első fejezet elolvasása után azon kezdtem el gondolkodni, hogy ezt tényleg Fejős Éva írta? Cool :) Annyira más itt az írónő stílusa, fogalmazása és történetvezetése, mint az újabb történeteiben. Ez talán abból is akad, hogy a '90-es évek végen talán más igényei voltak az embereknek könyvek terén, meg tényleg, ekkor Éva elsőkönyves volt. 

Igaz, a '90-es évek közepén születtem és annyira nem is emlékszem, mi volt akkoriban, de átlagosan elég jól be tudom lőni a történeteket, filmeket és képeket, amik ebben az időszakban készültek. Valahogy olyan sajátos hangulatot árasztanak. Engem legalábbis ez a hangulat kísért végig a regény olvasása közben. Na jó, azért a floppy meg, hogy a CD még nem terjedt el igazán a történet jelenében, elég jó támpont a kor belövésére. :)

A történet két párhuzamos idősíkban fut. Ez nem lett volna zavaró, sőt hasznos is volt, de egy két helyen, főleg új oldalaknál nem volt egy kis jel, vagy három csillag, ami jelezte volna az olvasó felé : Hahó, most ugrani fogunk az időben!  Ám mindkét idősík jó volt. A múltbéli idősíkból megismertük, hogyan alakult a Zefír, valamint a Nyúl szellemi fejlődésének történetét, ha egyáltalán lehet így nevezni, de róla még ejtek néhány szót. 



Úgy érzem, ezt a regényt Éva még nem kifejezettem nőknek írta. Simán el tudnám képzelni más férfi kezében, aki szereti a krimivel átszőtt szerelmi történeteket, némi akcióval. Itt még a romantika nem kap akkora  hangsúlyt, mint a szerző újabb regényeiben, de ezért is különleges ez a könyv. 

Fejős Évától nem mindennapi az akció és a krimi a regényiben. Akcióból is kapunk azért rendesen. Lövöldözés, menekülés, verekedés stb. mindenből van egy kevés. 

Krimiszál igaz nem olyan , mint mondjuk egy Agatha Christie regényben. Annál sokkal könnyebben érthető és nem annyira aprólékos. Sőt, még azt is tudjuk, ki az elkövető. De ez épp elég is volt. 

Romantikus szál is volt, de az sem olyan igazán érzéki csöpögős. Ezért sem sorolnám a tipikus női regények közé. Axel és Anisett ugyan közeledik egymás felé, és meg is van az a bizonyos kémia a főszereplők között, ami kell. Jól tette Éva, hogy nem ment bele annyira.

A szerző majdnem minden regényében elkalauzol bennünket a világ valamelyik tájára. Elsősorban nagyon érdekelt végig, mikor elkezdtem olvasni, na most is fogunk utazni? És IGEN! Utazunk most is, de a regény nagy részében a szereplők hazájában vagyunk. Nem kap akkora hangsúlyt ez sem. Pedig elég érdekes volt elkalandozni egyet Afrikába, a gekkók és nanduk, valamint emberevő törzsek hazájába. Ez a csekély kb. 100 oldalas rész nagyon különleges volt ám egy kicsit ki is lógott a történetből.  Afrikában még jobban megismertük a szereplőket Vickyt, Bryant és a Zafír többi tagjait. Talán a legfontosabb : itt kezdenek el igazán közel kerülni a főszereplők egymáshoz. Ez viszont tipikus "fejősévás" húzás volt. 

Olyan dolgokról is szó esik, mint a nemi betegségek, az AIDS, valamint a drogozás, mint súlyos probléma. Ezek elég nagy hangsúlyt is kapnak. Ha jól tudom, ezek a dolgok tipikusan a kilencvenes években olvadtak be a köztudatba. Akkor kezdtek el nyíltan beszélni a drogokról és az AIDS-ről. Szerintem ezekkel a szerző próbál valamiféle példát mutatni az olvasók felé, hogy mit ne tegyünk. Egész jól bemutatja a drogproblémákkal küzdők életét, és a pszichopatákat. Apropó pszichopaták :) 

Ígértem, ejtek néhány szót a főgonoszunkról a Nyúlról. Érdekes név egy főgonosznak:) Mellesleg ott van még a Ribanc, aki egy drogfüggő és...... ( nem mondom meg kinek a kije volt ). Na szóval, a Nyúl. egy teljes élettörténetet kaptunk Évától. Egészen a gyermekkortól nyomon követhetjük a sorsát. Érdekes, hogyan lett egy gyáva kisfiúból pszichopata gyilkos, aki mellesleg perverz is. Nagyon jól azonosúlni tudtam, akarom mondani, megértettem, miért alalkult ki ez a jellem. Mindt a legtöbb esetben az ok a családban keresendő és a gyermekkorra vezethető vissza. Ez jelen esetben is így van. Van egy prosti nagymamák, aki azzal fenyegetőzik, hogy levágja a fiú fütykösét, ha nem viselkedik jól. Mindennek a gyermekkori megfélemlítések és traumák az okozói. Nem igazán olvastam olyan könyvet, aminek ilyen pszichopata a "főgonosza". Eddig csak Lakatos Levente Bomlás c. regényében találkoztam hasonló ötletel/szállal. Hiába mesterien kidolgozott a karakter jelleme, mégsem szívesen olvasok ilyenekről, pedig tisztában vagyok vele : Ezek a dolgok a valóságban mindennaposak.

A másik nagyon jól kidolgozott dolog volt az, amikor Éva megmutatta, mennyit kell küzdeni a zenekaroknak, míg felérnek a csúcsra. Olykor ez nehézséggel jár. ha pedig már a csúcson vagy, nuku magánélet csak rajongók mindenütt. A paparazzikat azért kicsit hiányoltam, de sebaj :) Nagy nehézségekkel jár és a szétoszlás is fenyeget, amikor a banda egyik tagja úgy dönt, nem lesz többé sztár. De új holnap vár, új tagokkal pörög újra a lemez. Axel, Ronny és a zenekar többi tagja is hatalmasat fejlődött az évek során. Megtanulták, nem a hírnév minden, hanem annál vannak fontosabb dolgok is. 



Utolsó gondolatként a címváltásról szeretnék egy pár szót szólni. Az új cím szerintem kétértelmű: egyrészt Évának az új kiadás egy új korszakot is jelent. Másrészt a főszereplők igazi kapcsolata csak a regény befejeztével kezdődik. A Holtodiglan cím pedig szerintem arra is utalhat, hogy holtig kitartunk egy eszme, vagy egy cél érdekében. Szerintem mindkét cím találó de egyik sem az igazi. 

Összessgében egy elég pörgős regénnyel találtam magam szembe. Igaz, a Nyúl tettei és gondolatai miatt nekem kicsit tovább tartott kiolvasni, mint terveztem. Emészteni kellett, hogy újult erővel vághassak bele Axel és Anisette, valamint a többiek kalandjaiba.

AJÁNLOM, de a tökéletes regényt senki ne ebben keresse. Apróbb hibái ellenére elég jól megírt történet.

Értékelés/Összegzés :

Történet : keverednek benne a műfajok, mindenből pont elegendő mennyiséget kapunk

Karakterek : Átlagosan kidolgozottak, vannak kik kevésbé, vannak akik jobban

Borító : Szép, de nem sok köze van a történethez 3/5

Összességében : 4/5 - Első regényhez képest meglepően jó.

Kíváncsi vagyok a "régi" Fejős Évára, ezért a többi régebben írt regényeket is szeretném elolvasni egyszer. Természtesen Éva új könyveit is szeretném a polcomon tudni :)

KAP ÉVA ISMÉT EGY ÚJABB ESÉLYT :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése