2014. július 9., szerda

Cynthia Rogerson : Szeretlek, ég veled




Cím : Cynthia Rogerson : Szeretlek, ég veled
Eredeti cím : I Love You, Goodbye
Kiadó : Erawan
Kiadás éve : 2013
Oldalszám : 300
Ár : 2990 Ft





"A Locard-elv egyszerű. Eszerint minden és mindenki nyomot hagy. Megnyugtató gondolat. Ahogy haladunk előre az időben, keresztül-kasul mindent összemaszatolunk a létezésünkkel, mint a csigák hajnaltájban az esőáztatta járdán. A szívek leállhatnak, de senki sem tűnik el nyomtalanul."


Fülszöveg : Ania házassági tanácsadó, és azt hiszi, mindent tud a szerelemről és a tökéletes házasság titkairól – aztán találkozik egy férfival, és egyszeriben minden felborul az életében. Miközben válaszokat keres a kérdéseire, házassági tanácsokat ad a pácienseinek, többek közt Rose-nak és Henrynek, akiknél a válás vagy az együttmaradás a tét.
Az irodalmi díjas skót-amerikai írónő jellegzetes humorral és mély empátiával megírt története olyan, ami bármelyikünkkel megeshet. Szerethető szereplőivel együtt száguldunk végig a szerelemről, hűségről és hűtlenségről szóló, sziporkázóan szellemes regényen.
„Ez a könyv megerősített abban, hogy a szerelem mindig váratlanul érkezik, és mindent felborít az ember életében. Akár hiszel a szerelemben, akár nem, ez a regény végigvitorláztat az érzelmek háborgó tengerén, és magad sem tudod, hol a part, hol a kikötő…” (Fejős Éva)
Első benyomás: A FÉNY ( Fejős Éva Nyár ) második könyvének hozom Cynthia Rogerson : Szeretlek, ég veled c. könyvét hoztam el a blogra. Még mielőtt az Erawanos könyvcsomagot nyertem, szemeztem már a könyvvel. Először talán a gyönyörű borító fogott meg, ami egy '50-es, '60-as évekbeli vidéki történetet sejtet. De a könyv elolvasása után be kell látnom, nem jöttek be az elvárásaim, teljesen más témájú történet ez. Max szimbolikusan értelmezhető. A könyv kivitelezésével nagyon jó munkát végett a nyomda. Egyszerű, szép kiadvány újrahasznosított papírra nyomva.
A történet és felépítés : Négy ember. Látszólag semmi közük egymáshoz. Teljesen más jellemek. Ania, a házassági tanácsadó, Maciek, a lengyel származású férfi a pizzázóból, Rose, a családanya, aki válni készül és Sam, a lázadó tini. Az ő gondolataikba nyerhetünk betekintést ebben a történetben és talán sikerül választ kapnunk egy kérdésre : Mi igazából a szerelem és a házasság?
Érdekes könyv volt ez, mit ne mondjak. Sajnos a leggyakoribb családi problémák egyikével, a megcsalással és a válással foglalkozik. A történet olvasása közben mindig az járt a fejemben, minek kellene megházasodnom, hiszen a házasságok legnagyobb része válással végződik. Legnagyobb ok erre a hűtlenség. Nem ítélkezem senki felett sem, de ez engem nagyon elszomorít. 
Hogy miről is szól a történet? Ez egy fogós kérdés. Őszintén szólva, nem tudom. Nagyon jó az írónő stílusa, szinte faltam a lapokat. De igazából nagyon kevés dolog történt ezen a nem egész 300 oldalon. Minél jobban belefeledkeztem a történetbe, annál több kérdés jött. Mi a szerelem? Meddig érdemes elmenni egy kapcsolatért? Tényleg a válás megoldás? Mindent el kell dobni egy futó kalandért? Az élet még nem sodort olyan útra, hogy válaszolni tudjak ezekre a kérdésekre.
A könyv alapján az rögtön feltűnt, hogy nem is próbál az írónő egyértelmű választ adni. Egyszerűen a szereplőket a sorsukra hagyja. Így van ez a való életben is. Nem tudjuk mit hoz a jövő. Én hiszek a sorsban. Hiszem, hogy minden előre el van tervezve az életünkben, és akárhogy is tervezünk előre, nem biztos, úgy is lesz. Szerintem ebben a könyvben a három főbb szál közül talán egy végződött úgy, ahogy előre tervezték a szereplők.

Evanton
Evanton, a skóciai kisváros, ahol zajlanak az események. A kisváros átlagosnak mondható a lakóival együtt. Ania, a házassági tanácsadó, ki próbálja mások házasságát megmenteni, de a sajátjával sincs igazán minden rendben.Férjével gyermeket szeretnének, de amikor összejön nekik, kezdenek elhidegülni egymástól, ezért Maciek karjaiban köt ki. Maciekkel folytatott viszonya egy kicsit több, mint egy futó viszony. Megvan köztük a bizonyos kémia, ami kell is. Ebben a kapcsolatban tényleg hatalmas szerepet játszik a sors. Mást vártam ettől a száltól, de apróbb utalásokból könnyen leszűrhető volt, mi is fog történni. Tipikusan olyan dolgokról ír, amik bármikor, bárhol és bárkivel megeshetnek.
Rose és Harry. Ők a tipikus olyan házaspár, hogy az együtt eltöltött évek miatt rozsdásodott be a kapcsolatuk. Próbálnak külön-külön új életet kezdeni, de érzik, valami hiányzik.
Sam, a lázadó kamasz, Rose és Harry gyermeke. Lázad a világgal és mindennel. Ám őt is megtalálja a szerelem. Kis tinirománc, ami igazán nem is tud kibontakozni. Félelem, hibák sorozata
.
Jane Austen szerint : "Ha egy könyv jól van megírva, mindig túl rövidnek találom". Ezt én is így érzem most. Ám a történet nem volt nagy cucc, de a fogalmazásmód és a gondolatok, melyeket kiváltott belőlem a könyv, emlékezetes marad. 19 éves fejjel nem gondolkoztam még nagyon a házasság problémáin. Ha leszek hasonló gondjaim a házassággal, szerintem újra elő fogom venni a könyvet. Érettebb fejjel talán sikerül is a lehető legjobb utat választanom problémáim megoldására.
 Értékelés / Összegzés :
Történet : Egyszerű, hétköznapi, ám a gondolatok nagyon jók
Karakterek : Hétköznapiak, egyszerűek
Borító : 5/5, de nem illik a történethez.
Összességében : 4/5 - a tényleges történet hiánya miatt
De különleges élmény volt. Tehát, aki könnyed, mégis elgondolkodtató olvasmányra vágyik, annak nagyon ajánlom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése